NIEUWS

Huurtoeslag en recreatiewoning

Het is veel gemeenten een doorn in het oog: de permanente bewoning van recreatiewoningen. Waar in veel gevallen eerst jarenlang werd gedoogd wordt nu volop gehandhaafd. Het handhavingsinstrumentarium is vorig jaar uitgebreid met een nieuw instrument, de per 1 juli 2016 gewijzigde huurtoeslag. Sinds die wijziging hebben bewoners van een recreatiewoning geen recht meer op huurtoeslag.

Lees meer >>

Stelen van de baas

Met afstand de belangrijkste reden voor ontslag op staande voet is diefstal door de werknemer. Fraude en conflicten over re-integratie delen overigens de tweede plaats.

Lees meer >>

Regelmatig digitaal raadplegen!

De overheid probeert de burger zoveel mogelijk digitaal te bedienen. Maar daarbij gaat het regelmatig mis, aldus de Nationale Ombudsman. Zo hebben de meeste Nederlanders hun MijnOverheid-account (en de daarbij behorende Berichtenbox) nog steeds niet geactiveerd.

Lees meer >>

Panama Papers via Duitsland?

Nog niet zo lang geleden vormden de Panama Papers groot nieuws. Eindelijk had men weer eens een grote vis op het gebied van belastingontduiking aan de haak. Maar daarna werd het stil. Er bleken niet veel Nederlanders buiten het zicht van de fiscus in deze Centraal-Amerikaanse republiek te sparen of beleggen.

Lees meer >>

Uitfasering PEB? Doe het goed!

Een jaar alweer staat de uitfasering van het pensioen in eigen beheer (wat vaak maar lang niet altijd neer zal komen op afkoop van dat pensioen) in het centrum van de fiscale belangstelling. Maar blijkbaar verloopt de afhandeling van die afkoop in de loonbelasting lang niet altijd vlekkeloos.

Lees meer >>

Vriendschap en zaken

Zakendoen met familie of met vrienden is link. Niet alleen kunnen de onderlinge verhoudingen er volledig door verziekt raken, maar ook de fiscus geeft als het er op aankomt vaak niet thuis. Dat familieleningen vaak met de nodige argwaan worden bekeken wisten we al, maar naar nu blijkt kan het ook bij een uit vriendschap verstrekte lening stevig misgaan.

Lees meer >>

Geen volledige hypotheekrenteaftrek voor achterblijver

Een echtscheiding kan (extra) pijn doen als er een eigen woning in het spel is. Dat bleek maar weer eens in een zaak waarin een echtpaar dat samen eigenaar was van een woning uit elkaar ging. De ene partner verliet de woning definitief in 2008 en liet zichzelf in dat jaar op het woonadres uitschrijven.

Lees meer >>

Verwarring rond ‘kwaadwillenden’

Enige tijd geleden baarde staatssecretaris Wiebes opzien met de mededeling dat de handhaving van de nieuwe Wet DBA (kortgezegd: de opvolger van de VAR) voorlopig opgeschort zou worden. Die handhavingsluwe periode werd zelfs onlangs nog verlengd. Gedurende die periode zouden alleen ‘kwaadwillenden’ aangepakt worden. Maar wat is nu precies zo’n kwaadwillende?

Lees meer >>

Opmars fonds voor gemene rekening

Het ‘fonds voor gemene rekening’ (waarbij ‘gemene’ vanzelfsprekend staat voor gemeenschappelijk) is bezig aan een opvallende opmars. Dat heeft de staatssecretaris van Financiën de Tweede Kamer in antwoord op vragen laten weten.

Lees meer >>

Differentiatie in bijtelling is geen discriminatie

Het bekende bijtellingstarief voor ‘de auto van de zaak’ bedraagt sinds dit jaar 22%. Maar er zit wel een levensgrote adder onder het gras. Dit percentage geldt enkel voor auto’s met een eerste toelating van op of na 1 januari van dit jaar. Voor auto’s met een eerdere toelatingsdatum geldt nog steeds het eerdere bijtellingspercentage van 25%.

Lees meer >>