Uitfasering PEB? Doe het goed!

Een jaar alweer staat de uitfasering van het pensioen in eigen beheer (wat vaak maar lang niet altijd neer zal komen op afkoop van dat pensioen) in het centrum van de fiscale belangstelling. Maar blijkbaar verloopt de afhandeling van die afkoop in de loonbelasting lang niet altijd vlekkeloos.

De Belastingdienst heeft namelijk onlangs een waarschuwing de deur uitgedaan, om betrokkenen op veelgemaakte fouten te wijzen.
Zo is er verwarring over welke bv de afkoop in haar aangifte loonbelasting moet meenemen. Dit is de bv die het pensioen in eigen beheer beheert. Een andere bv mag de afkoop niet in haar eigen aangifte meenemen, ook niet als dat de bv is waar de dga op de loonlijst staat. Dus ook niet de bv waar de dga in dienst is, als dat een andere bv is dan de pensioen-bv. Verder kan het zo zijn dat de pensioen-bv door de afkoop van het pensioen in eigen beheer voor de eerste keer aangifte loonheffingen moet doen. In dat geval dient gewacht te worden met de aangifte tot de Belastingdienst de bv daarover een bericht stuurt. Als de bv daarentegen al aangifte doet voor de loonheffingen dient de afkoop aangegeven te worden in de aangifte over het tijdvak waarin de afkoop heeft plaatsgevonden.
Als het de verkeerde bv is geweest die de afkoop heeft aangegeven, dient dit gecorrigeerd te worden. De Belastingdienst verwijst naar hoofdstuk 12 van het Handboek Loonheffingen.