Verwarring rond ‘kwaadwillenden’

Enige tijd geleden baarde staatssecretaris Wiebes opzien met de mededeling dat de handhaving van de nieuwe Wet DBA (kortgezegd: de opvolger van de VAR) voorlopig opgeschort zou worden. Die handhavingsluwe periode werd zelfs onlangs nog verlengd. Gedurende die periode zouden alleen ‘kwaadwillenden’ aangepakt worden. Maar wat is nu precies zo’n kwaadwillende?

Een gezaghebbende financiële krant meldde onlangs dat de Belastingdienst in een intern memo had aangekondigd strenger te gaan optreden tegen bedrijven die zich niet aan hun wettelijke verplichtingen hielden. Ook anderen dan ‘echte boeven’ zouden daarmee beboet kunnen worden. Maar de staatssecretaris heeft inmiddels laten weten dat er wat hem betreft niets zal veranderen: ‘Voor iedereen die zich normaal gedraagt in dit land, is de handhaving opgeschort tot de volgende zomer’.
De vraag blijft natuurlijk wat normaal is. Volgens de staatssecretaris worden ‘slechts twee handjes vol opdrachtgevers’ (dat zijn er dus maximaal tien) op dit moment door de Belastingdienst onderzocht.