Actuele eisen na overname hypotheek van ex

Bij een echtscheiding komt het vaak voor dat de ex-partner die de echtelijke woning blijft bewonen het aandeel in de woning en de hypotheekschuld van de ander overneemt. Voor de achterblijvende echtgenoot vormt het van de ex-partner overgenomen aandeel in de hypotheekschuld een nieuwe schuld.

Daardoor moet deze nieuwe schuld voldoen aan de actuele voorwaarden van een eigenwoningschuld als de ex-partner de bijbehorende rente wil aftrekken. Stel bijvoorbeeld dat de partners tijdens hun huwelijk, maar vóór 1 januari 2013 de echtelijke woning hebben gekocht. Op dat moment gold de aflossingseis nog niet. Als de achterblijvende ex-partner op of na 1 januari 2013 de hypotheekschuld van zijn ex-partner overneemt, geldt de aflossingseis voor dat overgenomen deel.
Soms spreken de scheidende partners af dat zij de woning verkopen en de opbrengst onder elkaar verdelen als de achterblijvende partner de woning niet tijdig op zijn naam krijgt gesteld. In dat geval heeft de vertrekkende partner zijn aandeel in de woning overgedragen onder ontbindende voorwaarde. Fiscaal gezien heeft de overdracht al plaatsgevonden, al is deze ongedaan te maken.