Overheid verlengt betaalpauze hypotheekrente

Normaal gesproken moet de eigenaar van een eigen woning op zijn minst een annuïtair aflossen als hij zijn hypotheekrente wil aftrekken. Tijdens de coronacrisis kan het lastig zijn om de annuïteit te kunnen betalen. Sommige banken komen daarom met hun schuldenaren een betalingspauze overeen.

Zonder nadere goedkeuring zou zo’n betalingspauze het recht op hypotheekrenteaftrek in gevaar brengen. Dankzij een goedkeuringsbesluit, dat inmiddels is geactualiseerd, blijft de hypotheekrenteaftrek onder voorwaarden in stand. Ten eerste moet de belastingplichtige in de periode van 12 maart 2020 tot en met 30 juni 2021 (was 31 maart 2021) bij de bank (of een andere geldverstrekker) hebben gemeld dat hij (dreigende) betalingsproblemen heeft door de coronacrisis. Vervolgens moeten de partijen als gevolg hiervan een betaalpauze zijn overeengekomen. Deze betaalpauze mag uiterlijk 1 juli 2021 (was eerst 1 april 2021) ingaan en maximaal twaalf maanden duren. De bank moet deze betaalpauze schriftelijk bevestigen.
Als een betaalpauze al vóór 8 mei 2020 is overeengekomen in verband met de uitbraak van het coronavirus, moet men nog voldoen aan de volgende voorwaarden. Deze betaalpauze voor nog te vervallen termijnen moet zo zijn of worden vormgegeven dat de contractuele vormgeving voldoet aan de beschrijving in het goedkeuringsbesluit. Brengen de partijen de contractuele vormgeving voor nog te vervallen termijnen in lijn met de vormgeving van het besluit? Dan sluit men voor de al vervallen termijnen voor het moment van renteaftrek aan bij het moment van renteaftrek voor de nog te vervallen termijnen.