Starter moet woning binnen maand gebruiken

Per 1 januari 2021 is de aankoop van een woning door kopers tussen de 18 en 35 jaar vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Zij mogen deze startersvrijstelling echter maar één keer toepassen. Vanaf 1 april 2021 zal bovendien de aanvullende voorwaarde gelden dat de totale waarde van de woning niet uitkomt boven de € 400.000.

De Belastingdienst verwacht dat sommige kopers de transactie naar voren willen halen. Daarmee lijken zij te voorkomen dat zij toch 2% overdrachtsbelasting moeten betalen. Inmiddels heeft de Belastingdienst verklaart dat de startersvrijstelling ook geldt als de koper vóór 1 april de woning van meer dan € 400.000 aanschaft en uiterlijk een maand later zelf als hoofdverblijf gaat gebruiken. Blijft de verkoper langer dan een maand in de woning wonen, dan geeft de inspecteur geen zekerheid vooraf over de fiscale gevolgen.
De wetgever heeft ook al rekening gehouden met de mogelijkheid dat kopers een woning in delen kopen. Bij de aankoop van een ander deel binnen twaalf maanden na de aankoop van het eerste deel moet men de vrijgestelde waarde van de eerste aankoop optellen bij de waarde van de latere aankopen.